Lavpris_banner

Spar tusenvis av kroner med litt smartere handling

På Metro finner du alt du trenger under samme tak, og flere lavprisbutikker som gjør det enkelt å handle billig og smart. Her får du vite hvordan du kan spare ved kjøp av både matvarer, dyrefôr, fritidsklær, hygieneartikler, interiør, reiseeffekter og mye mer.

 

Av: Chili Media

 

I Norge bruker vi mindre penger på mat nå enn for noen tiår siden, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Mens vi brukte hver femte krone på mat og ikke-alkoholholdige drikkevarer i 1980, bruker vi i dag nesten bare halvparten av dette.

 

Mat er likevel en stor utgiftspost for de fleste av oss. Egentlig betyr det bare at det er rom for å gjøre endringer. Det er jo ingen grunn til å betale mer enn nødvendig.

 

På Metro finner du flere butikker som gjør det enklere å handle rimelig mat, men du kan også spare penger på kjøp av interiør, skjønnhetsprodukter, hygieneartikler, fritidsklær, reiseeffekter, dyrefôr, hageredskaper og mye mer.

 

Lavpris, Normal, Europris, bilder fra butikk

På Metro finner du flere butikker som lar deg gjøre en billig handel. Foto: Erik Faukland og Bjørn Wad.

 

Europris – billige dagligvarer, klær, treningsutstyr, leker og elektronikk

Europris er en av disse butikkene, og har alt fra dagligvarer, hygieneartikler, klær, fritidsklær, leker og elektronikk, til interiør, oppbevaring, treningsutstyr, reiseeffekter, hus- og hageutstyr, samt fôr og leker til firbeinte venner.

 

Tilbudsbladet til Europris kommer ut hver søndag. Følger du med her, kan du gjøre mange gode kupp. Europris er likevel en kjede som alltid har et bredt utvalg av varer til reduserte priser.

 

Europris, Lavpris, ansatt, butikk

Velkommen inn hos Europris. Foto: Erik Faukland.

 

– Vi har jo alt. Du kan kjøpe det meste du trenger av dagligvarer, mat og utstyr til ferie, og interiør til å pynte hjemme, sier daglig leder ved Europris på Metro, Caroline Ashby.

 

– Og så er det ingen som kan slå prisene våre på smågodt, mener Caroline.

 

Hun kan avsløre at det på lørdager kun koster 9,90 kroner for et hekto smågodt i løsvekt, som naturligvis gjør det populært. Til sammenligning koster smågodt 14,90 hos andre lavpriskjeder, opp mot 16,50 hos de mer eksklusive dagligvarebutikkene og fra 17,90 på bensinstasjonene.

 

Europris, Lavpris, godteri, ansatt

Hos Europris får du smågodt til kun kr 9,90,- på lørdager. Foto: Erik Faukland og Bjørn Wad.

 

Ellers kan hun fortelle at det er mange som velger Europris for det gode utvalget deres av oppbevaringsbokser. Her finnes det både ulike størrelser og prisklasser. Perfekt for å skape orden når du skal gjøre en opprydning hjemme.

 

– Kaffe er også en vare vi selger mye av, for vi har alltid lav pris på kaffe, og enda lavere hvis du kjøper fire poser for 100 kroner. Det er noe vi ofte tilbyr, sier hun.

 

Til vanlig koster for eksempel en pose Evergood Filtermalt kaffe hos Europris 34,90, som er mellom syv og ni kroner lavere enn i andre butikker. Hvis det går med to poser kaffe i uken, kan du spare opp mot 950 kroner i året ved å handle denne varen hos Europris.

 

Du finner også andre varianter av kaffe. Friele filtermalt 250 gram koster vanligvis 39,90. I andre butikker koster den opp mot 46 kroner. Også her kan du gjøre et kupp når fire poser er på tilbud til 100 kroner.

 

Europris, Lavpris, bilde fra butikk, butikkhyller

Hos Europris finner du mange forskjellige varer, i mange kategorier. Foto: Erik Faukland.

 

Billige matvarer og middag – sjekk alltid kiloprisen

I boken «Hvordan bli rik på et år», forteller forfatter, Marie Olaussen, hvordan hun sparte store beløp bare ved å velge butikkenes egne billigmerker fremfor tradisjonelle merkenavn i butikkhyllene.

 

Hun testet alt fra sjokoladepålegg, frosne grønnsaker, brød, frukt, kjøtt og pålegg, til potetgull og mineralvann. Hele familien fant ut at produktene ikke bare smakte godt, men når hun kjøpte nøttepålegg fra Rema 1000 eller Coop sitt eget merke, kunne hun fort spare 30 kroner per boks.

 

Hvis familien kjøper en boks nøttepålegg annenhver uke, tilsvarer det plutselig 750 kroner i året. Du kan også spare drøyt 800 kroner i året på å velge litt rimeligere frokostblanding. En pakke All Bran koster 20 kroner på Europris mot 35,90 i andre dagligvarebutikker. Det er 16 kroner per pakke og blir en betydelig sum i løpet av året.

 

Ved å velge de billige merkene til et helt taco-måltid, med ost, taco-skjell, krydder, lefser, chips og hot saus inkludert, fant Marie ut at hun kunne spare 102 kroner per måltid. Hvis du og familien spiser taco hver fredag, kan dere faktisk spare opp mot 5300 kroner på ett år bare ved å velge litt smartere.

 

I boken trekker Marie frem blant annet disse tipsene for å spare penger:

 

  • Gjør én stor ukeshandel for å slippe mange små turer.

  • Lær deg prisen på varene du kjøper ofte. Da vet du om det er et godt tilbud.

  • Meld deg inn i alle fordelsprogrammer. Rema 1000 har appen Æ, butikkene til Norgesgruppen (Kiwi, Joker, Meny, Spar og Jacobs) har Trumf- bonus, mens du som Coop-medlem også blir medeier og får egne tilbud hver måned.

 

Med Rema 1000 sin Æ-app, får du får eksempel 10 prosent rabatt på de 10 varene du kjøper mest av. Når en ukentlig handletur blir 10 prosent billigere gjennom hele året kan du spare mye penger.

 

Et annet godt tips fra Marie er alltid å sjekke kiloprisen på varene. Kilopris på potetgull kan for eksempel variere fra 43 kroner kiloen (Xtra fra Coop) til 248 kroner kiloen (Lays' fra oda.no), opplyser hun i boken. Hvis smaksforskjellen gjør det verdt det, så kjøp den dyrere varianten, men hvis det ikke spiller noen rolle, så velg den billige.

 

Billig hårfarge, ansiktskrem, sjampo og sminke fra Normal

Ved sammenligning av matvarer i butikken er det altså prisen per hekto eller kilo du skal se etter. Når det kommer til flytende produkter, som melk og sjampo, må du sammenligne prisen per liter.

 

– Det er mye å hente per liter på sjampomerker som Elvital og L'oreal hos oss, sier daglig leder ved Normal på Metro, Luljad Gjurgji.

 

– Vi har samme lave priser hele tiden på disse. Barberprodukter fra Gillette og tilsvarende merkenavn er også mye billigere enn det du får i vanlige butikker. Og kaffe! Hos oss koster et stort glass med frysetørret Nescafé 65 kroner. I andre butikker koster det ofte fra 99 kroner for denne typen kaffe, sier han.

 

Bruker du ett glass i måneden, er det 420 kroner spart på ett år. Det kan fort bli en liten melkesteamer av et sånt beløp.

 

Normal, lavpris, butikkfasade, fasade fra butikk

Velkommen inn til Normal hos oss. Foto: Bjørn Wad.

 

– Vi har kjente merker, men det er fremdeles billig. Blant parfymer og deodoranter finner du alt mulig mellom 10 og 100 kroner. En god ansiktskrem kan du få for 50 kroner. Vi har også et veldig godt utvalg av forskjellige hårfarger, og derfor finner du også mange forskjellige priser. Det skal passe til flere typer budsjett, sier Luljad.

 

Normal på Metro har et veldig godt utvalg innen hår, hygiene, ansiktspleie, spa, mattilbehør og reise, for å nevne noe.

 

– Det eneste vi ikke har er brød og melk, sier Luljad med et smil.

 

Normal, lavpris, produkter, bilder fra butikk

Hos Normal finner du produkter i de fleste kategorier. Foto: Bjørn Wad og leverandørene.

 

– Min erfaring er at du hos oss kan spare opptil 50 prosent på sammenlignbare produkter. 

I en reportasje på TV2 hjelper deg, ble vi sammenlignet med 3-4 kjeder på samme nivå. Vi var den billigste på alt fra hårfarger til godteri.

 

Billig klær, sko, interiør, vaskemidler og garn hos Spar Kjøp

Spar Kjøp er et varehus med produkter til hele familien – både klær, sko og tilbehør til dame, herre og barn, i tillegg til skjønnhet og velvære, vaskemidler og hygiene, hobby og fritid, interiør og uterom.

 

– Klær og sko til hele familien er billig. Ull til barn er for eksempel mye billigere enn i barnebutikkene. Vi selger mye Safa-ull, og to ganger i halvåret har vi kampanje på Safa ull til hele familien. Dette er jo en forbruksvare for barn som vokser, sier Linn Amalie Nygård, assisterende butikksjef ved Spar Kjøp Metro.

 

– Og det er spesielt populært å kjøpe garn hos oss. Vi har mange forskjellige typer garn i flere farger. Spar-garnet er den billigste typen og koster kun 15,90 per nøste, forteller hun.

 

Spar Kjøp, lavpris, ansatt, garn

Linn Amalie ønsker deg velkommen til Spar Kjøp for en smartere handel. Foto: Bjørn Wad og Spar Kjøp.

 

Billig interiør gjør at du også kan spare mye når du ønsker å gjøre det hyggelig rundt deg, og Spar Kjøp har alt fra gardiner og sengetøy til dyner og puter.

 

– Vi har for eksempel et sett med dyne og pute til 199 kroner. Dette er noe du får i alle prisklasser, men jeg har ikke sett det til en så god pris noe annet sted.

 

Hos både Spar Kjøp og Europris på Metro kan du spare store beløp ved å handle basisvarene til hjemmet.

 

– Mange kjøper vaskemidler hos oss fordi vi har gode priser. Vi har for eksempel skyllemiddel fra 14,90 kroner som det går mye av. En annen bestselger er tørkepapir, to ruller med 110 meter papir til 29, 90 kroner. Meterprisen på det er veldig lavt, sier Linn Amalie.

 

Ved å bli medlem i kundeklubbene og fordelsprogrammene til butikkene, som Marie Olaussen tipser om, får du i tillegg ekstra prisfordeler.

  

Caroline ved Europris løfter frem deres sekk med dopapir, som koster 199 kroner for medlemmer – det er mye dopapir for pengene.

 

Spar opp mot 20 000 kroner i året

Det fine med å spare mange små beløp, er at de fort kan bli store. Følger du bare halvparten av tipsene ovenfor vil du faktisk kunne spare nesten 20 000 kroner eller mer i løpet av året.

 

Bare se her: 

  • 8 kroner spart per hekto på smågodt hos Europris tilsvarer 1248 kroner spart i året, hvis du kjøper tre hekto smågodt hver lørdag.

  • 9 kroner spart på kaffe hos Europris to ganger i uken er 950 kroner spart i året.

  • 16 kroner spart for en pakke All Bran per uke hos Europris tilsvarer 830 kroner i året.

  • En boks nøttepålegg fra et av billig-merkene i dagligvarebutikkene sparer deg for 750 kroner i året hvis du kjøper en boks annen hver uke.

  • Med 102 kroner spart per taco-måltid sparer du 5300 kroner i året hvis dere spiser taco hver fredag.

  • 15 kroner spart på skyllemiddel hver tredje uke sparer deg for 260 kroner i året. 

  • 10 kroner spart på hver handletur ved å være medlem av en bonusordning i en dagligvarebutikk kan spare deg for 9624 kroner i året, med utgangspunkt i SIFO sitt utgangspunkt til matbudsjett for en familie på to voksne og to barn.

 

Til sammen tilsvarer dette hele 18 962 kroner på et år.

 

Mange av lavprisbutikkene på Metro har egne tilbudsaviser som kommer ut hver uke eller hver 14. dag, og gjelder for en lenger periode. Hvis butikken har sin egen app kan du også sjekke ut tilbudene i denne og legge opp handleturen og handlelisten etter hva som er billigst i den aktuelle uken.

 

Og husk: Det er enkelt å finne parkering på Metro, så det å handle stort er ikke noe problem.