Spar-penger-smart-handling

Spar penger på smart handling i førjulstiden

Alt er blitt dyrere, og mange bekymrer spesielt seg for julen. Heldigvis finnes det gode råd for å handle litt smartere og spare penger. På Metro finnes det også flere lavprisbutikker som gjør det enklere å handle billig og smart.

Av: Chili Media Foto: Bjørn Wad, butikkene

Økende renter, stigende drivstoffpriser, høye strømpriser og historisk prisvekst gjør at mange er bekymret for økonomien – spesielt i møte med førjulstiden.

– Husk at julen handler om familie og menneskene rundt deg, ikke om å kjøpe mest mulig. De rundt deg bryr seg mest om at du har det bra, ikke hvor mange eller hvor dyre gaver som ligger under treet, sier Elisabeth Landsverk, privatøkonom i Sparebank 1 Østlandet.

I tillegg finnes det mange gode råd for å handle litt smartere og billigere i førjulstiden. Her deler privatøkonomen og lavprisbutikkene på Metro sine beste tips.

Planlegg godt og sett en maksgrense

Privatøkonomen sitt første tips, som hjelper deg å unngå at førjulstiden skaper økonomisk hodebry, er å planlegge godt.

– Planlegg godt i forkant og sett opp en liste over hva du skal kjøpe, og hold deg til den. Sett en maksgrense for hvor mye penger du skal bruke. Hvis du står overfor et salg, vurder hva du har behov for og spør deg selv om du ville kjøpt dette hvis det ikke var på tilbud.

Elisabeth Landsverk privatøkonom i Sparebank 1 Østlandet

EKSPERTEN: Elisabeth Landsverk, privatøkonom i Sparebank 1 Østlandet. Foto: Sparebank 1 Østlandet

Hun har også et godt tips for å se om et tilbud faktisk er så bra som det fremstår:

– Undersøk historikken til produktet på Prisjakt.no eller lignende tjenester. Da vil du kunne se hvordan prisen på produktet har utviklet seg, og om det faktisk er et godt kjøp, sier hun.

Når det gjelder julegaver er det mye å spare på å være litt mer kreativ, og minst like hyggelig.

– Gi bort opplevelser – for eksempel kinobilletter eller middag med en venn. Eller du kan tilby deg som barnevakt til et vennepar som sjeldent kommer seg ut på noe sammen. Du kan også kjøpe brukt. Mye av det som selges brukt er like bra som nytt, og du sparer både penger og miljøet, sier Elisabeth.

Se på kilopriser, kjøp større forpakninger og frys ned porsjonsvis

Når handlelisten er klar, gjelder det å legge handleturen til butikkene med gode priser som har det du trenger. Metro har nettopp et godt utvalg av lavprisbutikker – som Gigaboks.

– Et generelt godt tips er å se ekstra nøye på kiloprisene når du handler. Ofte vil det være mer lønnsomt å kjøpe en vare i større forpakning, sier Martine Charlotte Engeland, markedskoordinator i Gigaboks.

Gigaboks Metro LørenskogSTORE FORPAKNINGER: Se på kilopris er tipset til Martine hos Gigaboks, og kjøp store forpakninger.

Hos Gigaboks får du for eksempel 2,5 kilo fersk kyllingfilet til 299 kroner (119,60 per kilo).

– Det er en god pris for fersk kyllingfilet. Frys ned filetene i porsjoner og ta opp igjen så mange du trenger til kommende middager, forteller hun.

Gigaboks Metro Lørenskog kyllingGIGABOKS: Gigaboks har alt du trenger, enten det er kylling, kjøtt, asiatiske grønnsaker, rengjøringsmidler eller julegaver.

Gigaboks Metro Lørenskog Grønnsaker

Du kan også gjøre et godt kjøp på gavepapir. Gigaboks selger 3-pack med julepapir for 179 kroner. Julepapiret finnes i fire ulike varianter med forskjellig motiv, og har dobbeltsidig print – det kan altså brukes på begge sider.

– For 179 kroner kan du rett og slett pakke inn alle av årets julegaver uten at du trenger å bruke samme motiv på alle gavene, forteller Martine.

Av julegaver finnes det et godt utvalg til både store og små, og til en rimelig pris.

– Kun kreativiteten setter grenser med det store male- og tegnesettet vi selger. Det består av 180 deler og koster kun 149 kroner. Alt ligger i en praktisk koffert. Den perfekte gaven til kunstneren i familien.

Gigaboks Metro Lørenskog julegave
JULEGAVE: Stort male- og tegnesett til 149 kroner.

– Vi selger også fine glass fra Riedel – både rødvinsglass, hvitvinsglass og champagneglass. Prisen er 399 kroner for fire stykker. En veldig god pris for kvalitetsglass fra Riedel.

Bli medlem i kundeklubben og velg lavpris-merkevarer

Christian Pedersen, som er butikksjef ved Coop Mega på Metro, har flere gode tips for å handle litt smartere og spare penger i førjulstiden.

– Som medlem er det mye å spare på medlemskupp. Du kan se alle medlemskupp på nettsidene våre og hvor varene er tilgjengelig. Blant medlemskuppene kan du gjøre gode kjøp på mat og snacks i forkant av sesongens selskaper, men også julegaver, sier han.

Coop Mega Metro ferskvare kjøttChristian Pedersen, butikksjef ved Coop Mega på Metro.


Coop Mega sine egne merkevarer er også konkurransedyktig på pris og kvalitet.

– I Coop-serien er det fokus på høy kvalitet til lavere pris. Vi har nesten 3000 produkter, med alt av brød, pålegg, kjøtt, fisk, frukt, grønt, ferdigretter, matpapir, vask og rengjøringsmidler. Xtra-serien er et eget merkevare som består av våre billigste dagligvarer, forteller Christian.

Coop Mega pasta
COOP-SERIEN: Et rimeligere alternativ som består av mer enn 3000 produkter.

Du kan også spare en del i ferskvaredisken.

– Mye av det vi deler og pakker selv i kjøttdisken er rimeligere enn det som kommer ferdigpakket fra produsent. Ta en runde i kjøttdisken og se på utvalget vårt av både oksekjøtt, svinekjøtt og vilt og sammenlign prisene.

Coop Mega pinnekjøtt
XTRA ELLER COOP: Xtra-serien er et eget merkevare som består av de billigste dagligvarene.

Coop Mega jobber i tillegg aktivt for å forebygge kasting av mat, og selger derfor regelmessig ut en mengde varer til reduserte priser:

– Varer med redusert holdbarhetsdato prises ned med 40 prosent – det gjelder både kjølevarer og tørrvarer. Gårsdagens brød og småvarer selges til 15 kroner dagen etter. Frukt og grønt med skjønnhetsflekker selges for 10 kroner kiloen, forteller butikksjefen.

Han tipser også om å følge med i kundeavisen, som hver uke inneholder gode dagligvarekupp og tilbud.

Følg med i kundeavisen og se etter gode tilbud og kjøp

Europris sin kundeavis kommer ut hver søndag. Her er det ifølge Caroline Ashby, butikksjef ved Europris på Metro, mange gode kjøp å velge mellom.

– Det er med tilbudene i kundeavisen at du kan gjøre de største besparelsene. Her finner du nye tilbud hver uke, og det er mange gode tilbud i vente i ukene frem mot jul, sier hun.

Europris Metro julEUROPRIS: Caroline Ashby, butikksjef ved Europris på Metro.

Butikksjefen understeker imidlertid at besparelsene i førjulstiden ikke må gå på bekostning av den gode stemningen.

– Det er mange som er bekymret for strømregningen og lurer på hvor mye strøm lyslenkene bruker. En LED-lyslenke har faktisk et minimalt forbruk av strøm. Hver LED-pære bruker 0.00006 kWh. Det vil si at én lyslenke som står på i hele desember tilsvarer strømforbruket til én 15 minutters dusj.

– Lyslenker er noe mange syns er utrolig koselig når er både kaldt og mørkt, og det er viktig at vi tar vare på stemningen og skaper litt lys og glede, sier hun.

Europris har et stort utvalg av julebelysning og LED-lyslenker, med priser fra 40 kroner. De har også et stort utvalg av forbruksvarer det ofte går mye av.

Europris Metro julLYSLENKER: Ikke dropp lyslenkene for å spare inn på strømregningen – de bruker faktisk minimalt med strøm, og gjør mye for julestemningen.

– Vi har et fast tilbud på toalettpapir. En sekk koster 172,20 og inneholder åtte pakninger med toalettpapir, som inneholder åtte ruller hver.

– I tillegg har vi alt du trenger til julerengjøringen. «Effekt» er vårt eget merke med rengjøringsmidler til kjøkken, bad, vinduer, gulv og mye mer. Her er det faste gode priser med to vaskemidler for 45 kroner som medlem.

De har også regelmessig tilbud på kjente merkevarer i store forpakninger. I uke 48 koster fem liter med Zalo 199 kroner og i uke 49 kan du kjøpe 4,5 kilo med OMO vaskemiddel til 119 kroner.

Hos Europris finner du også et stort utvalg av fine julegaver til store og små.

– Vi har akkurat fått et helt nytt sortiment med leker som består av kjente merkevarer som Barbie, PAW Patrol, Kinetic Sand og Play-Doh. Europris har nylig kjøpt opp Lekekassen, så du får veldig gode priser på disse lekene hos oss, sier hun.

Til naboen, kollegaer, venner, søsken, foreldre, tanter, onkler eller besteforeldre finner du et stort utvalg av gavepakninger med forskjellige temaer og i ulike prisklasser.

– Vi har gavesett med deilig kaffe, kakao og marshmallow, sjokolade, konfekt og sjokoladekuler, olivenolje og krydder, spa-artikler og sminke. Et gavesett med dusjsåpe og skrubb-svamp koster for eksempel 49,90 og en gaveeske med et par søte, rosa tøfler, fotkrem og fotsalt koster 149 kroner.

Europris Metro kundeavisGAVETIPS: Europris har et stort utvalg av gavesett og gaveesker til gode priser.

Vær ute i litt god tid

REMA 1000 er allerede en dagligvare med et stort utvalg av varer til lave priser, men det er mulig å gjøre det enda billigere.

– Det beste tipset er å følge med i kampanjeavisen som kommer ut mandag hver andre uke. Der vil du alltid finne gode tilbud, og frem mot jul vil du finne desto flere produkter forbundet med julen på tilbud, sier Rolf Eirik Larssen, butikksjef ved REMA 1000 på Metro.

Rema 1000 LørenskogREMA 1000: Rolf Eirik Larssen, butikksjef ved REMA 1000 på Metro.

Men også en mengde forbruksvarer, som kommer godt med hvis hele familien, bestemor, bestefar og en onkel eller to skal samles under ett tak i romjulen.

– For de som har Æ-appen vil det også være personlige priskutt på forskjellige varer her. Da kan det være at du får 25 prosent rabatt på ribbe eller pinnekjøtt, men det vil variere fra kunde til kunde. Det gjelder derfor å følge med.

Han forteller at de har et stort utvalg av alt du trenger til julen – ribbe, pinnekjøtt, medisterkaker, julebrus, kaker og pepperkaker. Han oppfordrer imidlertid til å holde litt på pandemi-tendensene også i år, og beregne litt god tid.

– Hvis du vil handle i ro og fred, og være helt sikker på at vi har alle varene inne, vil jeg anbefale å gjøre innkjøpene i litt god tid før julaften. Det er alltid veldig mange mennesker i butikken 22. og 23. desember. Hvis du vil unngå panikken, anbefaler jeg å komme i god tid før det, forteller Rolf Eirik.

– Men du er selvfølgelig hjertelig velkommen alle dager. Vi har åpen til og med julaften, avslutter han.