På tide å rense sminkevesken?

Er sminkevesken og baderomskapene stappfulle? Da er det på tide med en rengjøring! En tommelfingerregel er å ikke ta vare på skjønnhetsprodukter som er eldre enn ett år – men det finnes noen unntak. Dessuten kan du ikke kaste hva som helst med annet avfall. Her er 7 tips som hjelper deg på veien.

 

1. Mascara og eyeliner

Ikke ta vare på mascara eller eyeliner som du har hatt i mer enn ett år. Børsten er et perfekt samlested for bakterier og du risikerer å få øyeinfeksjon hvis du ikke bytter ut mascaraen i tide. Er du usikker på hvor gammel mascaren din er, pleier klumper å være et tydelig tegn på at den bør byttes ut.

 
2. Hårspray eller lignende sprayforpakninger

Når hårspray blir gammel kan den oppleves som dårlig og klissete. Men om du vil resirkulere hårsprayboksen på rett måte må du faktisk tømme den for alt innhold først – ellers kan ikke boksen kastes i metallresirkulering, da skal den sammen med annet farlig avfall. En rask sjekk er å spraye en siste gang og se til at boksen er helt tom for innhold.

 
3. Neglelakk og neglelakkfjerner

Når neglelakk tørker ut og blir vanskelig å påføre er det på tide å kaste den. Men ikke kast dette med annet søppel. Både neglelakk og neglelakkfjerner må nemlig kastes med annet farlig avfall. Det finner du på de fleste avfallsstasjoner.

 
4. Leppestift, lipgloss og leppepomade

Produkter som du bruker på leppene har kort levetid, ettersom de lett samler opp bakterier. Har du hatt produktene i over ett år, hatt munnsår eller vær syk? Da er det definitiv på tide å kvitte seg med de. Men hvis du ikke vil kaste leppestiften enda kan du skjære bort toppen, alternativt fryse den over natten – men glem ikke å tine den før bruk.

 
5. Bodylotions og andre kremer


Mange kremer er fettbaserte og inneholder for eksempel olje, hvilket gjør at de blir harske etter en stund. Kast de derfor med en gang du merker at duften eller konsistensen har endret seg. Du kan også sjekke symbolet som ser ut som en krukke med et siffer på kreminnpakningen. Sifferet angir hvor mange måneder produktet er holdbart etter åpning.

 
6. Parfyme

En parfymeflaske er som en fin vin. Den skal oppbevares tørt, mørkt og svalt for å beholde sine gode egenskaper. Så selv om det kan føles litt luksuriøst å ha parfymene stående fremme er det faktisk bedre å oppbevare de i baderomskapet.

 
7. Børster, svamper og beautyblenders

Du behøver ikke å kjøpe nye sminkekoster bare fordi de er gamle – men du bør derimot rengjøre de ofte for å minske risikoen for at bakterier samler seg. Gjerne en gang i uken eller oftere. Beautyblenders og svamper bør du rengjøre rett etter bruk, mens børster kan du rengjøre en gang i uken. Hvis børstene er laget av silikon går det fint å bruke lunket vann med såpe, mens børster av ekte hår rengjøres best med sjampo. Til svamper og blenders kan du bruke en blanding av olivenolje, såpe og vann.