NItor_toppbilde

Veien tilbake til arbeidslivet

Veien tilbake til arbeidslivet

I samarbeid med Nitor skal Metro bygge ned stigma og gi jobb med mening til mennesker som har havnet utenfor arbeidslivet. Her blir du kjent med Bjørn Magne og Trymto av dem som har funnet ny motivasjon og jobbglede gjennom samarbeidet.

 

Tekst: Chili Media

 

Å ha en jobb å gå til er viktig. Det gir mestring, mening, glede, engasjement og selvfølelse. Havner du imidlertid utenfor arbeidsmarkedet, kan veien tilbake føles lang.

 

– Metro senter ønsker å ta et ansvar for et mer inkluderende arbeidsliv, og å være en aktør som går foran og bygger ned stigma rundt det å stå utenfor arbeidslivet, forteller senterleder, Christopher Castberg.

 

Miljøpatruljen fra Nitor rydder rundt Metro

Miljøpatruljen under arbeid utenfor Metro. Foto: Nitor

 

Som en del av dette arbeidet er Metro en nær samarbeidspartner til Nitor. Nitor er et arbeidsformidlingssenter i Lørenskog som ser forbi diagnoser og ikke-strømlinjeformet arbeidsbakgrunn, som gir jobb med mening til mennesker som har havnet utenfor arbeidslivet.

 

– Vi kartlegger menneskers kompetanse og ressurser og er deres støtte og motivatorer i jobb, enten det gjelder internt på Nitor, i en ekstern bedrift, eller om de skal videre til ordinært arbeid, sier Lene Bjerke Jensen, markedssjef i Nitor.

 

Lene jobber for at bedrifter skal våge å satse på mennesker med ulike utfordringer. Nitor mener alle har kunnskap og erfaring i livet som kan brukes i jobb. Det gjelder bare å finne den riktige jobben.

 

Miljøpatruljen på Metro

Som en del av samarbeidet mellom Nitor og Metro, ble det i vinter startet opp et nytt konsept: Miljøpatruljen. Det er et nytt tiltak hvor tre parter får sine behov møtt: Nitor får folk i arbeid, på Metro blir det holdt rent og ryddig, og som ansatt får blant andre Bjørn Magne Kjelsrud en jobb å gå til. Det betyr mye for ham.

 

Bjørn Magne Nitor Metro Miljøpatruljen

Det betyr mye for Bjørn Magne å ha en jobb å gå til, som han trives godt i. Foto: Nitor

 

– Jeg rydder der hvor det er stygt, og kundene blir fornøyde. Det er morsomt å jobbe på Metro, morsomt å gjøre det fint, og så er det en variert jobb med mange forskjellige oppgaver, sier han. 

 

Miljøpatruljen holder Metro rent og sørger også for at verdifulle materialer fra elektronisk avfall blir tatt vare på. 

 

Bjørn Magne kom inn i Nitor rett etter videregående, og har i løpet av 20 år vært innom flere forskjellige arbeidsområder i selskapet. Da Miljøpatruljen ble etablert var han klar for noe nytt. Han satt hjemme og var litt lei av de arbeidsoppgavene han hadde hatt lenge. 

 

– Vi spurte deg på et arbeidsmøte om du var fornøyd med arbeidsoppgavene, sier Lene og ser bort på Bjørn Magne. 

 

– Da vi fortalte hva som var på gang, ble du skikkelig glad! 

 

– Ja, vi feiret avtalen med kake, bekrefter Bjørn Magne smilende.

 

– Vi var elleve stykker på signeringsmøtet. Det var en viktig dag for oss, sier Lene. 

 

Bjørn Magne Nitor Metro Miljøpatruljen

Fellesområdene utenfor Metro er fri for søppel og rot takket være Miljøpatruljen. Foto: Nitor

 

En meningsfull jobb å gå til

Bjørn Magne kan fortelle at han i Nitor får brukt kapasiteten sin til noe veldig nyttig, og at det er godt å ha en jobb å gå til. Med team satt sammen av Nitor for de ulike arbeidsoppgavene, er det også mange gode kollegaer å treffe på jobb.

 

– Vi ønsker at alle skal måtte trå til og hjelpe hverandre for å få jobben gjort, forteller Lene. 

 

Hun kan forteller at Metro er gode på tilrettelegging for at teamene skal få prøve seg fram, og at de i fellesskap skal finne ut hva som fungerer. 

 

– Det er veldig mange muligheter på senteret. Metro er en utrolig fleksibel samarbeidspartner med verdier som er like som våre, sier hun. 

 

Fremtiden ser lys ut for Miljøpatruljen, som tar på seg det som må løses fra dag til dag.

 

– Fremtida ser bra ut, ja, sier Bjørn Magne.

 

Bjørn Magne Nitor Metro Miljøpatruljen meningsfull jobb

Bjørn Magne er strålende fornøyd med å ha en meningsfull jobb å gå til, og synes at fremtiden ser lys ut. Foto: Nitor

 

– Det er en veldig fin mulighet vi har på Metro. 

 

Med mange oppgaver som skal løses, er det gjerne skikkelig dugnadsånd på jobb, og det er blitt en sammensveiset gjeng i Miljøpatruljen som møter opp på Metro tre dager i uken. 

 

– Den beste i hele Norge, sier Bjørn Magne med et smil.

 

Løftet ut av depresjonen

En annen som er glad for at Nitor bistår mennesker som vil og kan jobbe, men som ikke alltid finner det så enkelt, er Trym Uvsbakk. Han flyttet til Lørenskog i 2014 og kom ganske raskt i kontakt med Nitor.

 

– Jeg var tungt deprimert og egentlig klar for å avslutte alt. Det var hele prosessen med å jobbe i Nitor som hjalp meg ut av det, forteller han ærlig. 

 

Trym fikk tilbud om å komme til Nitor på en prøveperiode. 

 

– Det var utrolig fint å ha noe å stå opp for, og ikke bare sitte hjemme og sutre, sier han. 

 

Han hadde hatt mange ulike jobber tidligere, men ikke funnet noe han faktisk hadde lyst til å fortsette med. 

 

– Jeg fikk hjelp av Nitor til å finne ut hva jeg liker å gjøre og finne ut mer om hvem jeg er. I prosessen var jeg med på en personlighetskartlegging og svarte på tester for å finne ut hva som passet meg. Etter en stund fant vi ut at vaktmester var veldig passende, sier han. 

 

Trym Nitor Metro Jobb med mening

Trym fikk hjelp av Nitor til å komme ut i arbeidslivet, og havnet heldigvis på Metro, hvor han trivdes godt. Foto: Nitor

 

Nitor hjalp ham deretter med å sette opp et intervju hos Metro for en periode med arbeidspraksis.

 

– Det var veldig fint for meg å jobbe der, forteller Trym. 

 

Han jobbet da 50 prosent. Han var på plass klokken 10 om morgenen og ferdig klokken 14 om dagen. Arbeidsoppgavene dreide seg rundt vedlikehold, rydding og maling. Da han var langt nede psykisk, syntes han det var godt å fokusere på noe helt konkret. 

 

– Etter hvert som jeg ble bedre fikk jeg mulighet til å ta kurs, og nå er jeg utdannet brukstekniker, eller vaktmester, forteller han. 

 

Fra praksis til en motiverende fulltidsstilling

Christopher Castberg er senterleder på Metro og stolt av å samarbeide med Nitor

 

Det er godt å se hvordan mennesker vokser gjennom å ha en mer meningsfull hverdag. Hvordan mestring har en positiv påvirkning på både psykisk og fysisk helse. Vi har erfart gjennom mange år at alle mennesker er en ressurs, som ønsker å bidra i samfunnet, sier han. 

 

Trym er helt enig. I den første perioden på Metro var det viktig å få ham i riktig psykisk modus.

 

– Struktur i hverdagen er gull verdt for meg. Når du går rundt og tror at alt du gjør er irriterende eller dårlig, så hjelper det utrolig mye å få til noe. Det er den berømte mestringsfølelsen som dukker opp da. 

 

Han trivdes godt på Metro.

 

– Det er et godt miljø og det er alltid noe å gjøre. Jeg ble godt mottatt fra dag en, og føler meg fortsatt som en del av teamet, selv om jeg har holdt på med en del annet innimellom. 

 

Etter fire år på Metro fikk Trym muligheten til å få en fulltidsstilling i selskapet som hadde tatt ham inn som en del av samarbeidet mellom Nitor og Metro. 

 

– Nå har jeg det stabilt og bra i livet. Psyken og det meste er bedre enn på lenge, og jobb er definitivt relatert til det. 

 

Senterleder Castberg kan fortelle at samarbeidet er en del av Metro sitt overordnede ønske om å gi tilbake og bidra til lokalsamfunnet i Lørenskog, og denne typen resultater er derfor ekstra givende. 

 

– Vi håper videre at samarbeide kan synliggjøre for flere at det finnes mange ulike veier tilbake eller inn igjen i arbeidslivet, avslutter han.