Skalldyr

Guide: Kom de gode råvarene i forkjøpet

Pinnekjøtt, hjort, blåskjell, lutefisk, jordskokk og kantareller – når er disse smakfulle råvarene egentlig i sesong? Her gir ekspertene fra Coop Mega deg svar, samtidig som de gir deg råd for å velge riktig, tilberede riktig og beregne riktig.

Av: Chili Media Foto: Coop Mega og Bjørn Wad

Det florerer til enhver tid av gode råvarer i butikkene og uendelig av smakfulle og spennende oppskrifter. Likevel er det noen ting vi gleder oss litt mer til enn andre. Retter som skaper høydepunkter i høstmørket eller som signaliserer at våren endelig er her.

Her gir ekspertene fra de ulike avdelingene hos Coop Mega på Metro deg oversikt over når de ulike varene er i sesong, slik at du kan sikre deg de ferske råvarer og gode smaker straks matvarene er i butikk.

krabbeklør suppe oppskrift sesong Metro senter Coop Mega
KRABBEKLØR: Oppskrift på krabbeklør med sterk saus fra Coop Mega.

Pinnekjøtt, fårikål, hjort, elg og reinsdyr

Blant kjøtt og vilt finnes det mange spennende råvarer gjennom året. Pinnekjøtt, fårikålkjøtt og lammelår er noen åpenbare favoritter, men det finnes også mye annet spennende som det er god grunn til å spise litt oftere når det er i sesong.


Sesongvarer - kjøtt og vilt:

 • Lam/får: September til oktober
 • Hjort: September og november
 • Reinsdyr: August til september
 • Elg: September og november
 • Geit/kje: April
 • Kalv: Tilgjengelig hele året – etter kalving hos norske bønder
 • Kalkun: Tilgjengelig hele året. Kan kjøpes fersk i november-desember

– Det er mulig å få tak i lam hele året, men ferskt lammekjøtt er i sesong først og fremst fra september til oktober. I september kommer første levering av fårikålkjøtt, som er i høysesong ved fårikålens dag 29. september, sier Nicolai Ringstad, ansvarlig for kjøtt og vilt ved Coop Mega på Metro.


lam lammekjøtt sesong oppskrift Metro senter Coop Mega
KJØTT OG VILT: Nicolai Ringstad, ansvarlig for kjøtt og vilt ved Coop Mega på Metro.

September er også da leverandørene mottar det første lammekjøttet og kan starte prosessen med å lage pinnekjøtt. Kjøttet tørrsaltes og henges opp for tørking i 6-8 uker, avhengig av størrelsen på ribbesiden.

– Pinnekjøtt kommer til butikken i begynnelsen av november. Generelt er høsten høysesong for mye godt viltkjøtt. Det er da vi får inn hjort, elg og reinsdyr. Det er tilgjengelig fryst store deler av året, men smaker desidert best på høsten og vinteren, sier han.

pinnekjøtt sesong oppskrift Metro senter Coop Mega
PINNEKJØTT: Etter tørrsalting og tørking i 6-8 uker er pinnekjøttet i butikk fra november.

Det samme gjelder kalv. Og enten det er kalvestek, hjort, reinsdyr eller elg, har han et godt tips for å imponere middagsgjestene:

– Server kjøttet sammen med ovnsbakte rotgrønnsaker i høstens friske farger glasert med honning. Gulrøtter, rødbeter, kålrot og persillerot blir alle ekstra smakfulle når du ovnsbaker dem. Kutter du rødbetene i tynne skiver blir de sprø og gir en spennende konsistens.

Nicolai anbefaler deg også tidlig på våren å teste ut kjøtt av kje. Kje er en litt yngre geit. Sammenlignbart med lam og får.

– Kje er kun i sesong i noen få uker, men det er veldig godt og litt mildere på smaken enn geit. Tilbered kjøttet på samme måte som du tilbereder lam.

reinsdyr sesong oppskrift Metro senter Coop Mega
REINSDYR: Reinsdyrfilet med kantareller.


Oppskrift – pinnekjøtt:Oppskrift – fårikål:Oppskrift – lam:Oppskrift – reinsdyr:

 

Reker, hummer, blåskjell, østers og kamskjell

I Norge er reker, blåskjell, kreps, krabbe og skalldyr en stor sommerfavoritt. Til tross for at råvarene ikke nødvendigvis er på sitt beste akkurat om sommeren, er det noe eget med et rekesmørbrød når fuglene kvitrer og solen skinner.

Skal du imidlertid ha de aller beste rekene – de ekstra store rekene som er skikkelig faste i kjøttet, så bør du arrangere en rekeaften i løpet av vinteren.

reker sesong reke oppskrift Metro senter Coop Mega
REKER: Vi nordmenn elsker reker. For en skikkelig smaksopplevelse er det god grunn til å arrangere en rekeaften i løpet av vinteren.


Sesongvarer – skalldyr:

 • Reker: Januar, februar og mars
 • Blåskjell: Januar, februar og mars
 • Østers: Oppdrett og tilgjengelig hele året
 • Kamskjell: Oppdrett og tilgjengelig hele året
 • Kongekrabbe: september til januar
 • Taskekrabbe: August, september og oktober
 • Hummer: 1. oktober til 31. desember
 • Ferskvannskreps: August til april

– I april, mai og utover sommeren er rekene i skallskiftet. Reker skifter skall når de vokser. Smaksmessig gjør det dem litt bløtere i kjøttet og kvaliteten litt dårligere enn ellers, sier Casandra Hagelin Perkins, fiskeansvarlig hos Coop Mega på Metro.

skrei sesong oppskrift fisk Metro senter Coop Mega
FISK OG SKALLDYR: Casandra Hagelin Perkins, fiskeansvarlig hos Coop Mega på Metro.

Det er dermed god grunn til å spise reker også utenom sommeren, og spesielt i januar, februar og mars når de er på sitt beste. Tilfør smak med aioli som tilbehør, eller med smakfulle krydder, smaker og oppskrifter fra for eksempel Sør-Europa og Asia.

– Den norske hummeren er også i sesong om høsten. Den fiskes fra 1. oktober til 31. desember. Du kan imidlertid få kjøpt kanadisk og frossen hummer året rundt.

gratinert hummer sesong oppskrift Metro senter Coop Mega
HUMMER: Den norske hummeren er i sesong fra oktober til desember. Prøv deg på en oppskrift der du gratinerer den i ovnen.

Østers kan du nyte hele året, men de smaker ifølge eksperten best om vinteren når det er kaldt i vannet.

– Hvis du ikke har smakt østers før og er litt skeptisk, vil jeg anbefale å tilsette noe syrlig første gang du skal smake. Lag for eksempel en god vinaigrette av eddik og sjalottløk. Du kan også tilsette sitronsaft eller Tabasco, forteller Casandra.

Kamskjell er tilgjengelig hele året. Skjellene gyter gjennom sommeren, og kvaliteten er derfor best sent på vinteren, våren og om høsten.

– Det er viktig at kamskjellene ikke stekes for lenge. Stek kamskjellene lett på hver side i en forvarmet stekepanne, på høy varme sammen med litt smør. Hver side skal få en gyllen stekeskorpe.

blåskjell sesong oppskrift Metro senter Coop Mega
BLÅSKJELL: Skalldyr passer godt sammen med asiatiske og mer spenstige krydder. Prøv deg på en spennende oppskrift i løpet av vinteren.


Oppskrift – blåskjell:Oppskrift – reker:Oppskrift – kongekrabbe:Oppskrift – hummer:


Lutefisk, rakfisk, skrei, makrell og pir

Det er god grunn til å spise mer fisk. De er proppet med gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler som er godt for kroppen. Selv om det finnes utallige varianter som er tilgjengelig hele året, er det noen typer fisk som kun er i sesong en kortere periode.

lutefisk oppskrift sesong Metro senter Coop Mega
LUTEFISK: En favoritt i førjulstiden.


Sesongvarer – fisk:

 • Torsk/skrei: Januar, februar og mars
 • Torsk/brosme: I sesong fra september og ut året.
 • Makrell: Mai, juni, juli og august
 • Makrell/pir: September til oktober
 • Sild: Tilgjengelig hele året
 • Rakfisk: Høysesong fra oktober til desember
 • Lutefisk: Høysesong fra oktober til desember/januar
 • Hyse: Tilgjengelig hele året, men i høysesong fra september og ut året
 • Kveite: April til desember

– Skrei får vi inn fra rundt 14. februar, som er skreiens dag. Sesongen varer ut april. Skrei er en variant av torsk, men den er mye finere og fastere i kjøttet. Dette kommer av at den svømmer en annen rute enn torsken når den skal yte, sier Casandra.

– Brosme, som er en annen torskefisk, er tilgjengelig fra september og ut året. Den er litt bløtere i kjøttet og kan tilberedes som vanlig torsk. Du bør imidlertid ikke koke den, men ovnsbake den. Da smaker den aller best.

Rakfisk og lutefisk er tilgjengelig fra begynnelsen av oktober og til rett over jul.

rakfisk sesong oppskrift Metro senter Coop Mega
RAKFISK: Rakfisk er en svært tradisjonsrik rett som blir ekstra spennende med en moderne vri. Her på blinis. Oppskrift finner du nedenfor.

– Makrell nærmer seg slutten av sesongen tidlig på høsten. Den vokser seg stor og fin i løpet av våren og er best i juni og juli. Når sesongen for makrell er over, får vi inn pir. Pir er den fisken som makrellen føder tidligere på sommeren, som er utvokst i september/oktober og som snart drar til sydligere strøk.

Sild er tilgjengelig hele året, men smaker ifølge eksperten best på vinterhalvåret, ettersom silden liker seg best i kalde vann. Det samme gjelder hyse.

– Kveite er tilgjengelig hele året, mens villkveite er i høysesong fra høsten og opp mot høytiden, da mange spiser kveite til jul. Vi bestiller alltid villkveite når det nærmer seg jul, forteller hun.

makrell sesong oppskrift Metro senter Coop Mega
MAKRELL: En smakfull fisk som er på sitt beste på sommeren. I september/oktober kommer imidlertid pir inn i butikkene.


Oppskrift – torsk/skrei:Oppskrift – makrell:Oppskrift – rakfisk:Oppskrift – lutefisk:

 

Rotgrønnsaker, tyttebær, asparges og rabarbra

Det er ikke bare blant kjøtt og fisk det er mange gode råvarer du burde holde øynene åpne for i løpet av året. I frukt- og grøntavdelingen bugner det av spennende grønnsaker, frukt og bær som i seg selv kan gi inspirasjon til nye retter, men som også kan løfte en allerede smakfull rett.

gresskar sesong oppskrift Metro senter Coop Mega
GRESSKAR: Er slett ikke bare til Halloween. Her i en gryte med chili con carne.


Sesongvarer – frukt og grønt:

 • Jordskokk: Mars til mai og september til november
 • Kantareller: Juni til oktober
 • Jordbær: Norske jordbær er tilgjengelig fra mai til midten av september
 • Asparges: Mai og juni
 • Rabarbra: Mai og juni
 • Tyttebær: August til oktober
 • Rosenkål: Tilgjengelig fersk fra juli til januar
 • Multer: Juli til september
 • Spinat: Norsk spinat fra juni til oktober
 • Gresskar: September til november
 • Kål: Juni til februar
 • Plommer: Tilgjengelig hele året, men norske plommer høstes i august
 • Bønner: Juli til november
 • Pastinakk: August til mars
 • Persillerot: August til februar
 • Kålrot: August til mars
 • Rødbeter: August til april
 • Sukkererter: Juni til oktober
 • Blomkål: August til oktober
 • Rødkål: September til desember

– Høsten er høysesong for mange av de smakfulle, norske grønnsakene. Gulrøtter, regnbuegulrøtter, persillerot, pastinakk og sellerirot er bare noen av dem, sier Camilla Torp, ansvarlig for frukt og grønt hos Coop Mega på Metro.

rabarbra sesong oppskrift Metro senter Coop Mega
FRUKT OG GRØNT: Camilla Torp, ansvarlig for frukt og grønt hos Coop Mega på Metro.

I høysesong er de norske grønnsakene det perfekte tilbehøret til kjøtt, vilt og fisk, og veldig enkelt å lage. Camilla tipser om å kutte opp grønnsakene og ovnsbake dem med olje, flaksalt og pepper – og gjerne ferske urter hvis du har.

– Her er alle kombinasjoner av grønnsaker like gode, så ta det du har i kjøleskapet. Det er viktig å bruke rester, og det vil garantert smake like godt, sier hun.

I løpet av høsten og tiden opp mot jul er det ekstra populært med kål, rosenkål, rødkål og mandelpoteter. Camilla minner imidlertid om at norske plommer også er i høysesong fra august, og at de egner seg like godt til kjøtt og kylling, som til syltetøy eller saft.

pasta med asparges oppskrift sesong Metro senter Coop Mega
PASTA: Med asparges, mandler og kylling.

– Norske tyttebær får vi inn i begynnelsen av september. Her vil jeg anbefale å lage deilig tyttebærsyltetøy selv. Det er en hyggelig aktivitet for barna, og tar ikke lang tid. Når dere tar frem syltetøyet til juleselskapet eller annen middag, er det hyggelig for alle å tenke tilbake til da dere lagde det sammen.

Mens mettende og varme grønnsaker står på menyen gjennom høsten og vinteren, er det frukt og bær som får mest oppmerksomhet i vårsesongen. Selv om for eksempel den norske aspargesen også er i høysesong akkurat da.

– Fres asparges i stekepannen med litt smør og salt på. Bare akkurat så den rekker å få den forfriskende grønnfargen, da er den perfekt sprø, forteller Camilla.

Asparges sesong oppskrift Metro senter Coop Mega
ASPARGES: Aspargessalat med vinaigrette.

I løpet av mai og juni får du også tak i den norske rabarbraen, som for de fleste kanskje er best kjent for å dyppes i sukker. Rabarbra egner seg imidlertid til å lage både syltetøy, saft og suppe.

– Med sommeren kommer også grillsesongen, og det er mye frukt og smakfulle grønnsaker du kan legge på grillen. Min soleklare favoritt er hjertesalat. Jeg pensler dem med litt olje og serverer med fetaost, pinjekjerner og vannmelon. Kjempegodt!


Oppskrift – rotgrønnsaker:


Oppskrift – plommer:


Oppskrift – tyttebærsyltetøy:


Oppskrift – asparges:


Oppskrift – grønnsaker på grillen:


Oppskrift – jordskokk:


Oppskrift – kantareller:


Oppskrift – gresskar: